Journalisten

Vetgirig

Enträgen

Modig

Du har alltid varit en person med lätt att lära, högpresterande och nyfiken på din omgivning. Kanske för nyfiken enligt vissa - alldeles lagom nyfiken enligt dig själv. Om man inte frågar får man inget veta, och frågvis var du redan från början.

Med tiden kom dock svaren att bli allt mer otillfredsställande. Ju äldre du blev desto oftare började folk svara undvikande, berättade inte hela sanningen eller ljög till och med. Du började känna ett skav för världen du levde i. En känsla av att inte passa in, som att du såg saker på ett annat sätt än dina jämnåriga, eller snarare så att du var den som såg överhuvudtaget medan de andra var blinda. Av oförmåga eller ovilja kunde du inte avgöra.

Journalistiken har blivit din nisch i tillvaron. Under presspassets skyddande fana kan du ställa precis så många frågor du vill utan att folk tycker det är konstigt. Besvärande, ja, men inte personligt. Din förmåga att gräva fram sanningen har blivit en tillgång och du har blivit ett namn att räkna med i branschen.

Den Senaste Tiden

DEN SENASTE TIDEN har du arbetat för den omåttligt populära dagstidningen Ny Gryning. I början var du eld och lågor över att ha blivit erbjuden en tjänst där. I branschen är det ett tydligt tecken på hur skicklig du har blivit på ditt jobb. Din entusiasm har dock falnat något med tiden. Du saknar frihetskänslan du hade när du arbetade för mindre aktörer, där du i högre grad följde din egen näsa och intuition för var en intressant story kunde finnas. Nu är du betydligt mer styrd av dina chefer och har svårt att skaka av dig känslan av att ständigt vara granskad under lupp.

Ditt senaste scoop har fått dig att gräva ner dig i ditt arbete med förnyad gnista. För ett tag sedan blev du kontaktad av en forskare, anonymt, från laboratoriet Helix Biotech, som påstod sig ha en unik story och ville att just du skulle skriva den. Allt du fått hitintills har varit mer än lovande och om storyn är sann skulle det kunna vara en bomb av internationella mått. Inte nog med att de tydligen genomför osanktionerade experiment på människor, utan ska även ha hittat så pass avvikande genetiskt material hos vissa av sina testpersoner att subjekten faktiskt inte stämmer mot mänskliga klassifikationer. Om nu materialet är riktigt. Nu har personen äntligen gått med på ett möte och din förhoppning är att då få tillgång till otvivelaktiga bevis på att det hen säger stämmer, samt få möjlighet till att göra en exklusiv intervju med personen i fråga.

Styrkor

FÖRTROENDEINGIVANDE - Du får folk att lita på dig och därmed får du dem att prata, öppna sig och berätta saker som de annars skulle hållit för sig själva.

Svagheter

MISSTÄNKSAM - Du vet av egen erfarenhet hur lätt det kan vara att föra någon bakom ljuset, få dem att lita på dig fast de kanske egentligen inte borde. Det har gjort att du personligen har svårt att lita på eller själv öppna dig för andra.