Fotografen

Tystlåten

Skarp

Eskapist

Det har många gånger fascinerat och gjort dig lite sorgsen, det faktum att det som definierar dig mest är det du inte har. Att avsaknaden av något har kommit att bli så central, så viktig, att den påverkat hela ditt liv och på mer än ett sätt gjort dig till den du är idag. Din pappa. Du vet att du måste ha en, för annars skulle din existens vara en paradox lika svårsmält som Marias så kallade jungfrufödsel. Men du har ingen aning om vem han är, var han är eller om han ens fortfarande är överhuvudtaget och du har spenderat hela livet med att sakna, förbanna och leta efter honom.

Från början hade du bara ett namn, Andreas Isaksson, och ett slitet fotografi föreställandes dig och din pappa när han höll dig i sina armar för första gången. Ett tillräckligt vanligt namn för att hålla dig sysselsatt med dina eftersökningar ett bra tag. Men med tiden började en tanke ta form, att vem din pappa än är eller var så har han aldrig hetat Andreas Isaksson. Insikten tog dig hårt och det dröjde ett bra tag innan du hittade nya vägar framåt igen. För hur letar man efter någon när man inte ens har ett namn att gå på?

Det var då du fick idén om att fotografera främlingar. Även om du visste att det med största sannolikhet var en omöjlighet att det skulle kunna leda till att du hittade honom så hjälpte det för att hålla hoppet levande. Dessutom har du alltid varit övertygad om att det var din pappa som gav dig din första systemkamera. Du hade önskat dig en länge men din mamma hade aldrig haft råd. Så plötsligt en födelsedag så stod den där i ett paket utanför dörren, utan avsändare, utan att någon sett någonting. Den måste ha varit från honom.

Den Senaste Tiden

DEN SENASTE TIDEN har du haft fullt upp inför din kommande utställning. Vem hade trott att projektet med främlingsporträtten skulle bli en så pass stor framgång att du nu ska få hålla din första riktiga vernissage. Du kan knappt tro att det är sant. Ryktet säger redan att flera framstående personer inom branschen har visat intresse för att dyka upp, så pressen är stor och du sliter hund för att allt ska bli perfekt. I hemlighet när du dock en envis förhoppning om att kanske, bara kanske, är det nu din pappa kommer att dyka upp. Konstigare saker har ju hänt.

Styrkor

VISIONÄR - Att våga tänka utanför realismens ramar har sina fördelar. Många gånger ser du lösningar som ingen annan tänkt på, du vågar tänka större, längre in i framtiden och du vågar agera utan att ha alla steg längs vägen klart definierade.

Svagheter

DRÖMMARE - Att fantisera och lockas av eskapism har också sin baksida. När tankar, planer, idéer blir allt för verklighetsfrånvända har du svårt att bli tagen på allvar. Du tenderar också att fly in bakom linsen förskönande värld när den egna världen blir för jobbig att hantera.