Förbrytaren

Bestämd

Tuff

Vaken

En kämpe, det är vad du är. Hur hårt livet än varit har du alltid tagit dig igenom det. Uppvuxen i ett av Södertäljes betonggetton lärde du dig tidigt att både kunna försvara och hävda dig. Beväpnad med en inneboende styrka, en vass tunga och ett vasst intellekt, banade du dig väg genom tillvaron och satte dig i respekt. Framförallt för att få bli lämnad ifred och slippa behöva jiddra med folk hela tiden. Få var värdiga ditt sällskap, men de följde dig å andra sidan lojalt som hundar.

I skolan skyllde fröknarna ditt upproriska beteende på att du var ett “skilsmässobarn”. Dina föräldrar var förvisso aldrig gifta men de bodde tillsammans från och till, fram till att du var tre, då din pappa lämnade er för en annan kvinna. I alla fall om man får tro din mamma. Du har varken träffat eller hört ifrån honom sedan dess och minns honom inte. När dina jämnåriga hade fullt upp med att söka gymnasium och fundera över framtiden tog du själv riktning rakt ner i helvetet. Det började med något litet men snart var du fast i en ond spiral av tjänster och gentjänster. Varje nytt “jobb” lite värre, lite grövre än det förra. I backspegeln var detta kanske din guldålder. Pengarna flödade, du var ett namn folk behandlade med respekt och du kunde komma undan med nästan vad som helst, kändes det som i alla fall. Du drogs allt djupare ner i den kriminella loopen.

Straffet kom som en räddning, även om du inte insåg det då. Först svor och förbannade du poliserna som tog dig. Teg dig igenom hela rättegången och riktade ett tyst hat mot de vänner som svek genom att vittna till din nackdel. Fem år gav de dig. Fem år... Det kändes som att livet nått slutet, men i efterhand har du insett att det inte var förrän då du verkligen började leva. För första gången kunde du inte längre fly bakom snabba kickar av risktagande. Du satt där du satt och tvingades sakta men säkert möta dig själv, den du var och den du hade blivit. En person du hatade. Hade det inte varit för en annan intern hade du nog gjort slut på eländet där och då. Men istället fann du en vän för livet, någon som satt inne på avsevärt längre tid än du och för betydligt värre saker. Någon som skulle kunna bli du och som av någon anledning bestämde sig för att att göra allt för att se till att så inte blev fallet. Efter fyra år släppte de ut dig, mycket tack vare gott uppförande och din till slut okuvliga beslutsamhet att få börja om på ny kula.

Den Senaste Tiden

DEN SENASTE TIDEN har du spenderat ute i det fria, försiktigt och trevande, plockandes upp bitar från förr. De bitar du fortfarande tycker är värda att spara, vill säga. Det mesta vill du trots allt helst lägga bakom dig. Men att starta ett nytt liv är inte så lätt som man kan tro, hur bestämd och envis man än kan tänkas vara. Särskilt inte när så mycket här ute tycks ha förändrats under de fyra år du satt inne. Du kan inte sätta fingret på skillnaden, men saker och ting känns annorlunda, luktar annorlunda och ser annorlunda ut. Vad är det du har missat? Du går just nu balansgång på en skör tråd och håller andan och tummarna för att inte falla.

Styrkor

RECEPTIV - Dina år på kåken har, tvärtemot vad som händer med många andra, fått dig att mjukna. Den hårda ytan har fått hål och du är inte längre lika benhård vad gäller allt och alla som du en gång var. I och med det har du upptäckt att du lägger märke till saker som tidigare gick dig förbi och du lär dig nya saker i en fart du aldrig gjort förr.

Svagheter

DÖMD - Med ditt kriminella leverne i bakgrunden och det straff du precis avtjänat finns du i de flesta register. Att hitta ett hederligt jobb eller bara att bli trevligt bemött hos olika myndigheter har visat sig vara svårare än väntat.