Antikvarien

Allmänbildad

Grundlig

Undersökande

Bokmal, läslus, bibliofil - kärt barn har många namn, om än inte så varierade. Men när de passar så klockrent är det svårt att göra sig av med dem. Du minns inte när du först blev retad för att alltid ha näsan i en bok men du minns dagen när du bestämde dig för att inte längre bry dig. De fick tycka, tänka och säga vad de ville, det var ändå du som gick ut skolan med de högsta betygen och mer innanför pannbenet än klassen sammantaget. De var nollor, drönare och klåpare hela högen och kunde inte mindre förtjäna din uppmärksamhet.

Man säger att äpplet inte faller långt från päronträdet och det kan i ditt fall inte vara mer sant. För du är knappast den enda i din familj som kultiverar ett brinnande intresse för böcker. Det var inte för inte som ni till slut lämnade Stockholm och flyttade ut på landsbygden med inte mindre än två lador på tomten. Ni fick helt enkelt inte plats med allt längre. Nu har du förvisso flyttat hemifrån sen en tid tillbaka och har en egen liten bostad i Stockholm. Men merparten av böckerna förvaras fortfarande på landet och verksamheten, som du mer och mer tagit över, sköter du över nätet.

Den Senaste Tiden

DEN SENASTE TIDEN har du inte kunnat fokusera på något annat än ditt senaste förvärv. En liten, till synes obetydlig bok som visat sig innehålla mer än bara texter - en hemlig kod! Eller kanske snarare ett meddelande skrivet i chiffer, ett bokchiffer för att vara mer exakt. Du har spenderat åtskilliga timmar med att försöka knäcka meddelandet och vilket system som använts och häromkvällen lyckades du till sist.

Så här i efterhand vet du inte riktigt vad du ska tro eller ens göra. Hur du än försöker bortförklara det du nyss läst och hitta rimliga förklaringar, så är det svårt att bortse från effekten det haft på dig. Du har inte kunnat sova ordentligt, du har känt dig nervös och rastlös på ett sätt du aldrig tidigare upplevt. Det kryper i kroppen på dig. Dessutom har du lite feber men utan några som helst andra symtom som snuva, huvudvärk eller halsont.

Så igår dök det plötsligt upp ett meddelande via sms. Någon säger sig veta att du läst boken och knäckt koden, hur nu någon skulle kunna veta det. Du har inte pratat med någon om den! Personen i fråga påstår sig även ha ytterligare information - säger sig förstå känslan som nu härjar i din kropp och att hen har ett sätt att bli av med det. Som att du utlöst en förbannelse, på riktigt, och inte bara lider av en stressreaktion. Det låter fullkomligt befängt men sen du fick meddelandet har du inte kunnat tänka på något annat. Ni måste ses.

Styrkor

EXCEPTIONELLT MINNE - Både en välsignelse och en förbannelse. Det har förvisso gjort att du lär dig och kommer ihåg saker otroligt lätt. Men det gör också att du inte alltid kan glömma saker du sett, även när du verkligen vill det.

Svagheter

ARROGANT - Det är inte helt lätt att alltid uppleva sig smartare än alla andra och som att alla andra är långsamma och trögtänkta. Det skapar lätt ett föraktfullt förhållningssätt gentemot andra och du upplevs allt för ofta som arrogant, även när du försöker dölja hur du känner.